Κυριακή 6 Ιουλίου 2014

Το φαντασιακό παιχνίδι κάνει καλό!

Το φαντασιακό παιχνίδι κάνει καλό!

play
Καλοκαίρι σημαίνει απρογραμμάτιστο και χωρίς επίβλεψη παιχνίδι. Και είναι ίσως το καλύτερο «εκπαιδευτικό» δώρο που μπορούμε να κάνουμε ως γονείς στα παιδιά μας.
Τα σχολεία έκλεισαν και το καλοκαίρι είναι εδώ. Τα παιδιά διαθέτουν λοιπόν άφθονο χρόνο να εξερευνήσουν τη γειτονιά, να ανακαλύψουν τα μυστήρια, τους θησαυρούς και τα δράματα που είναι κρυμμένα. Υπάρχουν όμως και κάποια άλλα παιδιά που απλά μεταβαίνουν από την μια προγραμματισμένη και υπό την επίβλεψη ενηλίκων δραστηριότητα, στην επόμενη.
Το άνευ όρων παιχνίδι αποτελεί το γόνιμο έδαφος όπου τα παιδιά ενισχύουν τους κοινωνικούς τους δεσμούς, χτίζουν την συναισθηματική τους ωριμότητα, αναπτύσσουν τις γνωστικές ικανότητες τους και θωρακίζουν την υγεία τους. Η αξία του ελεύθερου παιχνιδιού, της ονειροπόλησης, της λήψης ρίσκων και της ανακάλυψης της ανεξαρτησίας αναλύθηκε αρκετά φέτος από ειδικούς και σύμφωνα με μια νέα έρευνα ψυχολόγων από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο αποκαλύπτει πόσο σημαντικές είναι αυτές οι δραστηριότητες στην ανάπτυξη της λεγόμενης γνωστικής εκτελεστικής λειτουργίας.
Το ελεύθερο παιχνίδι αποτελεί τον τρόπο της Φύσης να διδάξει στα παιδιά ότι δεν είναι αβοήθητα. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, χωρίς την επίβλεψη ενηλίκων, τα παιδιά έχουν τον έλεγχο και πειραματίζονται στην περαιτέρω διεκδίκηση του. Ακόμη, τα παιδιά μαθαίνουν να λαμβάνουν αποφάσεις, να δημιουργούν και να ακολουθούν κανόνες, να λύνουν τα προβλήματα τους και να συνεννοούνται με συνομηλίκους τους ως ίσος προς ίσο.
Οι νηπιαγωγοί στην Αμερική αξιολογούν την ικανότητα των παιδιών για αυτορρύθμιση ως τη σημαντικότερη ένδειξη για την ετοιμότητα τους για την σχολική ζωή.
Κατά συνέπεια, αν θέλετε να δώσετε στα παιδιά σας εφόδια για την νέα σχολική χρονιά, μειώστε το χρόνο των συμπληρωματικών μαθημάτων ή των summer campsκαι αφήστε τα παιδιά να παίξουν. Αφήστε τα να δημιουργήσουν ένα βασίλειο φαντασίας όπου οι κακοί δράκοι, οι λευκοί μάγοι και οι ορδές τεράτων δίνουν μάχες και νικούν ή ηττούνται κατά βούληση.
Πηγή : www.mikroimegaloi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου