Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Το πρώτο μας μπανάκι!

Το πρώτο μας μπανάκι!


Κάποια μωρά αγαπούν το μπάνιο, κάποια όχι. Πολλά μωρά απολαμβάνουν το μπάνιο σε μεγαλύτερη ηλικία. Το πρώτο μπάνιο μοιάζει με δοκιμασία, όμως μαθαίνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Της Χαράς Μπαρούτα, μαίας, μέλους Δ. Σ. ΣΕΜΜΑ

Η μαία σας θα σας δείξει πως μπορείτε να κάνετε το πρώτο μπάνιο στο μωρό σας. Όταν αισθανθείτε έτοιμη να το δοκιμάσετε μόνη σας , ακολουθείστε τα παρακάτω βήματα:

• Σιγουρευτείτε ότι το δωμάτιο είναι ζεστό, ότι δεν είστε βιαστική και ότι δεν πρόκειται να σας διακόψουν. Διαλέξτε μια ώρα όπου το μωρό σας δεν είναι πολύ πεινασμένο ή πολύ κουρασμένο, έτσι που η ώρα του μπάνιου να είναι πιο απολαυστική.

• Γεμίστε το «μπανάκι» του μωρού με περίπου 10 εκ. νερό, σε θερμοκρασία περίπου 36 βαθμούς Κελσίου. ¨Έτσι το μωρό αισθάνεται τη θερμοκρασία ζεστή αλλά όχι καυτή. Δοκιμάστε τοποθετώντας τον αγκώνα σας μέσα σε αυτό.

• Συγκεντρώστε κοντά σας ότι χρειάζεται: ζεστές και στεγνές πετσέτες, καθαρή πάνα, ένα παιδικό σαπούνι με ουδέτερο pH εάν χρειάζεται, φυσικό σφουγγάρι.

• Ξεντύνετε το μωρό αφήνοντάς το με την πάνα. Το τυλίγετε με την πετσέτα. Λούζετε πρώτα τα μαλλιά, κρατώντας το και υποστηρίζοντας το κεφάλι του με το χέρι σας, το πρόσωπο του μωρού κοιτάει το δικό σας. Χρησιμοποιώντας το άλλο σας χέρι πλένετε το μωρό κάνοντας μασάζ. Σκουπίζετε με ζεστή και στεγνή πετσέτα.

• Στη συνέχεια γίνεται το μπάνιο στην περιοχή του σώματος, κρατώντας το μωρό με τον ένα αγκώνα στο νερό και το άλλο ελεύθερο. Γενικά η ώρα του μπάνιου θα πρέπει να γίνεται την ώρα που είναι και ο σύντροφός σας κοντά. Αυτό διευκολύνει τη διαδικασία σε περίπτωση που χρειαστείτε κάτι.

Το μωρό δε θα πρέπει να μένει μόνο του στο μπάνιο για κανένα λόγο.

Περιποίηση ομφάλιου λώρου

Διατηρείστε την περιοχή του ομφαλίου λώρου καθαρή και στεγνή. Πολλές πάνες για νεογέννητα έχουν μια ειδικά σχεδιασμένη περιοχή που επιτρέπει στην περιοχή του ομφαλίου λώρου να αναπνέει. Αυτό μπορεί να διαρκέσει 7 με 10 ημέρες μέχρι τελικά να πέσει εντελώς. Στο σημείο αυτό θα παραμείνει ένα μικρό τραύμα το οποίο θα χρειαστεί μερικές ημέρες για να επουλωθεί. Η περιοχή θα πρέπει να καθαρίζεται με αντισηπτικό και να διατηρείται στεγνή.

Τα νύχια του μωρού

Πολλά μωρά γεννιούνται με πολύ μακριά νύχια. Πολλές φορές γρατσουνάνε τα πρόσωπά τους. Χρησιμοποιείστε ψαλιδάκια ειδικά για μωρά και προτιμήστε την ώρα που αυτό είναι κοιμισμένο.

Περιποίηση της περιοχής των γεννητικών οργάνων

H περιποίηση των γεννητικών οργάνων στα κοριτσάκια γίνεται από μπρος προς τα πίσω, αποφεύγοντας έτσι τη μεταφορά μικροβίων από τον πρωκτό στον κόλπο.

familylife.gr
πηγή : http://www.olagiatingunaika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου